Mit igyunk: kávét, teát, vagy mindkettőt?

Egy kutatócsoport a kávé-, és teafogyasztás valamint a szélütés (stroke) és az elbutulás (demencia) kockázata közötti összefüggést vizsgálta. Megnézték a két ital hatását külön-külön, illetve együttesen is. A szerzők megjegyezték, hogy keveset tudunk a kávé és tea kombinációjának és a szélütés, az elbutulás valamint a stroke-ot követő demencia kockázatának összefüggéseiről.

Több mint 10 évig kísérték figyelemmel a résztvevőket

A vizsgálatban 365.682 50 és 74 év közötti személy vett részt. A résztvevők 2006 és 2010 között csatlakoztak a vizsgálathoz és 2020-ig követték őket nyomon. A tanulmány során a kávé- és teafogyasztás, valamint a szélütés és elbutulás összefüggésének kockázatát becsülték meg.

A kutatók számos egyéb faktort is figyelembe vettek, így a résztvevők:

  • nemét,
  • életkorát,
  • etnikai hovatartozását,
  • képzettségét,
  • jövedelmét,
  • testtömeg indexét,
  • fizikai aktivitását,
  • alkoholfogyasztási szokásit,
  • azt, hogy dohányzik-e,
  • az étrendjét,
  • a cukorral édesített italok fogyasztását,
  • a ’jó’ és ’rossz’ koleszterinszint értékeket,
  • valamint a daganatos betegségek, cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések, és a magas vérnyomás előfordulását.

A kávé- és teafogyasztási szokásokat a vizsgálat kiindulásakor értékelték. A 11,4 évig tartó nyomon követés ideje alatt 5079 résztvevőnél alakult ki demencia, míg 10.053 főnél fordult elő stroke.

Kedvezőbb hatású volt, ha valaki mindkét italt rendszeresen fogyasztotta

A szélütés és elbutulás kockázata azoknál volt a legalacsonyabb, akik napi 2-3 csésze kávét, vagy 3-5 csésze teát, vagy a kettőből összesen 4-6 csészényit fogyasztottak. Azokhoz képest, akik nem ittak kávét és teát, a napi 2-3 csésze kávét illetve 2-3 csésze teát fogyasztók esetén 32 %-kal volt alacsonyabb a stroke, míg 28 %-al a demencia kockázata. Ezen túl a tea és a kávé kombinációja a stroke utáni demencia alacsonyabb kockázatával járt együtt. A szélütést követő elbutulás kockázata napi 3-6 csésze kávé és tea fogyasztásakor volt a legalacsonyabb.

A tanulmánynak számos korlátja volt

A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, ezért nem bizonyítja, hogy kávé- és teafogyasztás ok-okozati jelleggel kivédi a stroke-ot vagy az elbutulást. Mivel a kávé- és teafogyasztási szokásokat önbevallásos módszerrel gyűjtötték be, így azok nem feltétlenül tükrözik a tanulmányba bevontak hosszú távú fogyasztási szokásait. Továbbá a megfigyeléses vizsgálatokban előforduló nem mért zavaró tényezők torz hatásbecsléseket eredményezhetnek. Végezetül az Egyesült Királyságbeli Biobank résztvevői nem reprezentálják az Egyesült Királyság teljes lakosságát.

A kávé és a tea is számos értékes vegyületet tartalmaz

A teában megtalálható számos vegyületet (például polifenolok és flavonoidok) összefüggésbe hozták potenciális gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással. Ugyancsak számos polifenol található meg a kávéban is. Így a kávé és a tea specifikus polifenol tartalma együttesen védő szerepet játszhat a különböző gyulladásos folyamatok kialakulásában. A krónikus gyulladás pedig összefüggést mutat a különböző szív-és érrendszeri megbetegedésekkel, valamint az elbutulással.

kávé_kávézás
Read alsoNem mindegy, hogy napi hány csésze kávét iszunk

Forrás: